Zo, om de verontrusting weg te nemen kan ik melden dat ik weer terug ben in het andere oosten. Na vier maand in Indonesië geweest te zijn leek het leuk om een kort overzicht te maken met de verschillen.

Mensen. De mensen in Indonesië zijn altijd goedlachs en behulpzaam. Bijvoorbeeld de man die altijd de vaat deed in de dormitory was altijd vrolijk, hoe groot de bult ook was. Ik heb ook het idee dat men minder formeel met elkaar omgaat. Op de werkvloer wordt er een stuk meer lol gemaakt en is het fysieke tussen mannen ook hoger. Ook het respect voor ouderen is hoger.

2011-08-26.jpg
Indonesië associaties

Cultuur. Vliegeren is hier volkssport nummer een. Het wordt overal gedaan, in de stad op het platteland en door jong en oud. Ook roken zou je als onderdeel van de Indonesische cultuur kunnen beschouwen, dit werd ook overal gedaan. Voornamelijk de sigaretten met kruidnagel zijn populair. Deze twee activiteiten zijn overigens wel voorbestemd aan mannen.

Omgeving. Terug in Nederland kon ik weer volop genieten van de geur, het rook hier allemaal een stuk frisser en 'groen'. Ook het vrouwelijke schoon is naar mijn mening wat beter in Nederland. Alhoewel in Indonesië er soms wel hele mooie exemplaren rondliepen. Wat ik wel weer jammer vind aan Nederland is de grote hoeveelheid honden, ik ben namelijk niet zo'n honden mens. In Indonesië was het gewoon elke dag goed weer, geen verrassingen.

Transport. Terug in Nederland kan ik weer volop fietsen, dit heb ik toch wel erg gemist. Het geniale angkot systeem werkte naar mijn inzien vrij goed in Indonesië. In Indonesië vind zich ook een groot deel van het transport met de brommer plaats. In Nederland zou het overigens een lichte motor aangezien de motorinhoud ongeveer 125cc is. Tijdens vakantie op een brommer door het landschap crossen, voelde ik me net een verlichte dalai lama.

Eten. Drie keer daags rijst, en nooit zelf koken. Ideaal. Mijn maag moest wel even een maand wennen aan het vreemde eten, maar hierna kon ik gewoon alles eten. Elke dag was het feest om weer wat vreemds te eten. Ook het vruchtensap was uitstekend. Hiervoor word gewoon een stuk fruit, ijs, suiker en gecondenseerde melk gepureerd met een blender. Een groot plus punt aan Nederland is toch wel het drinkbare kraanwater, en rooibos thee !

2 Comments

Showing 1 - 10 of 2 comments.

Werkt CAPTCHA weer ?

Tias

Het werkt! :P

Leave a Reply